Red de Rijke Weide

Weidevogels redden? U kunt helpen.

Tureluur / Shutterstock

Alles uit de kast om weidevogels te redden! Doet u mee? Het is nodig, want oer-Hollandse weidevogels zoals de grutto en de tureluur hebben het uiterst moeilijk. Belangrijk is dat hun leefgebied – het Nederlandse boerenland – weer geschikt voor ze wordt. Iedereen kan daaraan bijdragen, vanuit zijn eigen mogelijkheden.

De oer-Hollandse weidevogels en hun leefgebied zijn te redden. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Universiteit. Tenminste, als we er met z’n allen aan werken. Iedereen kan wat doen en samen komen we verder.

Ieder helpt op zijn eigen manier

 • U en ik door weidevogelvriendelijke zuivelproducten te kopen en het zo voor de boeren financieel mogelijk te maken om rekening te houden met natuur en vogels.
 • De grote zuivelbedrijven door de lat hoog te leggen voor zuivel: goed voor mens, dier én natuur! Geproduceerd met zorg voor natuur en weidevogels.
 • De overheid door hun verantwoordelijkheid te nemen voor de bescherming van bijzondere planten en dieren. Bijvoorbeeld door de boeren geld te geven als ze zich inzetten voor weidevogels en boerenlandnatuur. Daar zijn niet voor niets internationale afspraken over gemaakt.
 • De boeren door zich op hun land in te zetten voor weidevogels. (Vochtig, kruidenrijk grasland creëren, waar laat wordt gemaaid.) Zoals de weidevogelboeren laten zien, kan de zorg voor natuur goed samengaan met een winstgevend bedrijf.
 • De wetenschappers door te onderzoeken welke maatregelen echt werken om weidevogels te beschermen.

Grutto / Shutterstock

Verrijking

Weidevogels verrijken onze weilanden met kleur, geluid en spektakel. En zeg nou zelf: bloemrijke weides zijn toch niet alleen onmisbaar voor vogels? Daar fleurt de mens ook van op. Samen gaan we op weg naar een land met voldoende ruimte voor weidevogels en boerenlandnatuur, waar ook nog eens bijen en insecten pronken.

Zo kunt ú helpen

Achtergrond

In dit artikel vindt u meer achtergrondinformatie, welke maatregelen nodig zijn om weidevogels te beschermen en hoe Vogelbescherming zich inzet.


Reacties

 1. Rosina van der Meijde

  Prachtvogels mogen niet verdwijnen XXXX

 2. Bert vingerhoets

  Eerst vossen kraaien en andere rovers en predatoren op ruimen dan heeft het nut

 3. Bert

  Eerst vossen kraaien en andere rovers en predatoren op ruimen dan heeft het nut

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik voor hier meer informatie over privacy.

Volg de campagne