Red de Rijke Weide

Weidevogels in Amstelland krijgen een eigen boulevard

Tureluur-Jan Lok
De weidevogels in Amstelland krijgen een eigen Rijke Weidevogelboulevard. Op de weilanden van ongeveer 10 samenwerkende boeren hebben vandaag vrijwilligers van werkgroep weidevogels van IVN Amstelveen samen met schoolkinderen uit Amstelveen een kruiden en bloemenstrook ingezaaid van 2 meter breed en circa 4 kilometer lang. Als de strook straks in de lente in bloei staat kunnen de jonge weidevogels hier ongestoord rondscharrelen en insecten kunnen er voedsel vinden in de vorm van nectar.

Bovenkerkerpolder

10 km onder Amsterdam ligt een prachtige polder vol met bloemen, kruiden, insecten en weidevogels: de Bovenkerkerpolder in Amstelland. Dankzij de giften van donateurs van Vogelbescherming voor de campagne Red de Rijke Weide – Elke meter telt, kunnen ANV de Amstel, gemeente Amstelveen en Vogelbescherming Nederland er nu een weidevogelboulevard aanleggen, zodat het voor de grutto’s, tureluurs en kievieten nog beter toeven is in het Amstelland. Door medewerking van Waternet wordt ook de Molenkade ingezaaid, die grenst aan de Rijke Weidevogelboulevard.

Inzaaien weidevogelboulevard / Mark Kuiper

Klik hier voor een filmpje

Voedsel voor weidevogelkuikens

Celine Roodhart, projectleider Amstelland van Vogelbescherming Nederland: “De Rijke Weideboulevard is een strook met kruiden en bloemen van zo’n 2 meter breed en circa 4 kilometer lang (niet aaneengesloten). Op de bloemen en kruiden komen insecten af, voedsel voor de weidevogelkuikens. Het zal niet meteen een bloemenzee zijn, er zijn verschillende soorten zaden gebruikt waarvan sommige pas na een jaar kiemen; geduldig zijn hoort bij het ontwikkelen van kruidenrijk grasland. Maar als het over een paar jaar in bloei staat is het natuurlijk prachtig om te zien, al die echte koekoeksbloemen, kattenstaarten, boterbloemen, duizendblad en kattestaart langs het fietspad!”

Als het over een paar jaar in bloei staat is het natuurlijk prachtig om te zien, al die echte koekoeksbloemen, kattenstaarten, boterbloemen, duizendblad en kattestaart langs het fietspad!

De weidevogels in ons land gaan al jaren in aantal achteruit, zo is de grutto in 30 jaar tijd met 60% afgenomen. Maar in Amstelland laten boeren en beschermers zien dat je samen het tij kan keren. Het Amstelland is een van de weinige gebieden in Nederland waar de weidevogel-aantallen nog stabiel zijn, door goed en zorgvuldig beheer van boeren en terreinbeheerders in deze polders van het Amstelland.

Dit inzaaiproject is onderdeel van het initiatief Amstelland Natuurzuivel; een coöperatie boeren uit het Amstelland die de handen ineen hebben geslagen om zuivel te produceren en dit te bottelen tot lokale zuivelproducten in Ouderkerk aan de Amstel en dit aan de man te brengen in de stad Amsterdam. Provincie Noord-Holland, Gemeente Amstelveen, Amstelveenfonds, gemeente Ouder Amstel, Beschermers Amstelland, ANV de Amstel en Vogelbescherming Nederland ondersteunen de aanleg van de Rijke Weidevogelboulevard financieel.

Reacties

  1. Mirjam

    Wat een goed idee! Zijn er elders in het land nog meer van zulke initiatieven?

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne