Red de Rijke Weide

Weidevogelboer Sjoerd Miedema bij Vroege Vogels

weiland-ReneFaber

Het is altijd lente… in de ogen van de weidevogelassistenten. Vraag het maar aan Sjoerd Miedema en Janna van der Meer, weidevogelboeren in De Lytse Deelen bij Oldeboorn.

Een eldorado voor weidevogels, zo zou je de weilanden van Sjoerd en Janna uit het Friese Oldeboorn wel kunnen noemen. Het zijn de weilanden zoals wij die in onze gedachten voorstellen: vol met gele, paarse, roze en witte bloemen en jong vers gras…

Maar wees eerlijk. Hoeveel van dit soort weilanden zien we nog echt? Door de steeds intensievere landbouw zijn onze weilanden veranderd in kale, groene vlaktes en dat is geen plek voor weidevogels om te overleven.

Koeien / SjoerdvanderMeer

Boeren met een goed belegde boterham én vogels

Vogelbescherming werkt daarom samen met groep boeren om het Nederlandse landschap terug te krijgen. Op zo’n manier dat weidevogels er kunnen overleven én de boer er een goed belegde boterham aan overhoudt. Dat dat kan laat onze weidevogelboer Murk Nijdam zien, bij wie we via de weidecam kunnen meegluren op zijn land. Maar ook Sjoerd en Janna maken van hun boerenbedrijf een succes.

Hoe ze dat doen? Eigenlijk heel simpel!

“Waar mogelijk verhogen we in het voorjaar het waterpeil, zodat de beestjes meer aan de oppervlakte van de weide gaan leven. En door te bemesten met ruige mest, kruipen er weer meer vliegjes en andere insecten in het gras. Allebei manieren om voor meer eten voor de weidevogels te zorgen.”

“We maaien natuurlijk niet te vroeg, om kuikenlevens te sparen! Verder hebben we een plas-dras, vergelijkbaar met wat je via de webcam ziet.”

“De koeien die hier in de wei lopen, zijn Holsteins gekruist met Blaarkoppen. Blaarkoppen zijn geschikt voor nattere weidegronden en structuurrijk voer. Ze geven wat minder melk, maar als je minder kosten aan ze hebt, is dat geen probleem.”

En het werkt…

Want het wemelt van de grutto’s, tureluurs en kieviten op het land van Sjoerd en Janna. Er broeden zelfs watersnippen! Weidevogelonderzoeker en professor Theunis Piersma ontdekte zelfs een grutto in de rui op het land van Sjoerd en Janna. Een unicum, want tegenwoordig willen grutto’s hier namelijk niet meer zo lang blijven. Ze vliegen weg en ruien pas in Afrika. Volgens Piersma een teken dat de omstandigheden voor de vogels op de weilanden bij Oldeboorn optimaal zijn.

Janna en Sjoerd

Janna en Sjoerd

Benieuwd wie Sjoerd en Janna zijn? Vanavond zendt Vroege Vogels TV een portret uit over Sjoerd, zo’n typische weidevogelboer met liefde voor zijn koeien én de vogels. De uitzending is te zien vanavond op NPO 2 om 19.20 uur. Daarna is de uitzending terug te kijken via uitzendinggemist.nl.

Tip: De melk van de koeien van weidevogelboeren is pas écht lekker en natuurlijk, maar nog niet in de winkel te koop. Stuur via www.redderijkeweide.nl een kaartje naar de supermarkten om de rijke weide melk in de schappen te krijgen!


Reacties

  1. Coby van Kampen

    Weidevogelboer Janna en Sjoerd Miedema wij, St. Milieuwerkgroep Kempenland staan voor 100% achter julllie ideaal. !

  2. Jannet van der Aa

    Wat hartstikke tof dat deze boeren hun wei voor vogels inrichten en bemesten met natuurlijke mest.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne