Red de Rijke Weide

Tussen de weidevogels bij Murk

grutto-Wommels2016-HP

GASTBLOG HANS PETERS – HOOFDREDACTEUR VOGELS

Afgelopen week was ik twee dagen te gast bij boer Murk en zijn weidevogels. Mensen het was fantastisch. De vogels zijn druk aanwezig en hebben duidelijk het voorjaar in de kop. Honderd grutto’s tegelijkertijd in het plasdras is geen uitzondering. De vogels eten of hun leven ervan afhangt, poetsen het verenpak extra op en zijn er dan klaar voor. Onder luid geroep ‘grwieto-grwieto-grwieto’ lijken ze elkaar op te hitsen. Stel je voor; honderd grutto’s die vocaal uit hun dak gaan, klinkt als een schoolplein vol met roepende en gillende kinderen.

Vlindervlucht van grutto

Net voor de paring zijn man en vrouw grutto letterlijk aan het bekvechten. Op het eerste gezicht lijkt het alsof zij er geen zin heeft. Niets menselijks is grutto’s vreemd. Maar als je goed oplet, zie je dat hier iets anders aan de hand is. Juist zij daagt hem keer op keer uit. Manlief raakt duidelijk opgewonden en hangt in een soort vlindervlucht boven haar. Hij landt op haar rug en de daadwerkelijke paring duurt seconden lang. Wel een halve minuut zit hij op haar rug. Opmerkelijk voor vogels, die de daad meestal als een vluggertje afdoen.

Voorspel van kluten

Bij de kluut, die Murk ook een aantal te gast heeft, gaat het weer heel anders. Een extreem lang voorspel gaat aan de paring vooraf. Het vrouwtje kluut geeft aan dat ze tot paren bereid is door zichzelf aan te bieden. Ze gaat plat op het water liggen, hals en kop uitgestrekt, en probeert zo minutenlang het mannetje te verleiden. Hij loopt quasi ongeïnteresseerd om haar heen en is vooral druk bezig zichzelf op te poetsen. Vlak voor het moment suprême gooit ie met de snavel water over haar heen om haar vervolgens te bestijgen. De paring zelf is een kwestie van enkele seconden. Ook het naspel mag geen naam hebben. Op het moment dat hij van haar afgaat, haken beide vogels even met de snavel in elkaar. Alsof ze elkaar een afscheidskus geven. Daarna gaat ieder verder waar hij/zij mee bezig was. Eten en poetsen.

Kluut-Wommels2016-HP

Kluut / Hans Peeters

De grutto’s van boer Murk

Het idee dat dit het drukst bevolkte gruttoland van Europa is en misschien wel ter wereld, geeft een bijzonder gevoel. De grutto’s zijn voor boer Murk even opportuun als zijn koeien. En misschien wel belangrijker. Hij is vol passie over zijn weidevogels en in deze tijd van het jaar is hij 40 uur per week bezig met zijn gruttobedrijf. De koeien lopen op een weiland dicht bij de boerderij. De omliggende weilanden zijn momenteel allemaal weidevogelgebied. Het gras is bestrooid met ruige stalmest (daar houden weidevogels van) en het water in de greppels staat hoog. Hij heeft twee plassen aangelegd, waar de waterstand precies goed is voor grutto’s en andere weidevogels om in te kunnen staan en met de lange snavel wormpjes, kreeftjes en andere insecten op te kunnen pikken. Elke gruttopik en klutenzwaai (zij maaien met de snavel door het water) is raak. Volgens Murk eten ze vooral de poppen/larven van eendagsvliegen. Er moeten er miljoenen in het water zitten.

En dan heb ik het nog niet gehad over de kemphanen, tureluurs en inderdaad scholeksters. Wat een vogelland. Hulde aan boer Murk! Terecht dat hij vorige maand de Bronzen Grutto ontving van Vogelbescherming.

Hans Peeters
Hoofdredacteur tijdschrift VOGELS

 

Bekijk hier een videoclip van de weidevogels bij Murk

 


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne