Red de Rijke Weide

Roof van kievitseieren

Criminelen plunderen de laatste tijd steeds vaker de nesten van kieviten. Vrijwilligers markeren deze om de boer kans te geven eromheen te maaien of mesten. Dat maakt de nesten ook vindbaar voor minder goedwillenden. Vogelbescherming veroordeelt deze eierdiefstal ten zeerste.

Waarom zou iemand kievitseieren willen roven?

Er bestaat een levendige handel in vogels die in volières gehouden worden. Die handel is aan voorwaarden gebonden maar daarmee kan gemakkelijk een loopje worden genomen. De gesloten pootring, die om de poot van een pasgeboren kuiken kan worden aangebracht, kan net zo makkelijk om de poot van een kuiken worden geplaatst dat uit een uitgebroed geroofd ei komt. En voilà: de vogel lijkt opeens legaal. Dit pootringsysteem is dus verre van waterdicht. Vogelbescherming kaart het falen van dit ringsysteem al jarenlang aan bij de overheid, maar die blijft dit probleem marginaliseren en wil niet optreden.

Lekker eitje?

Ook zijn er mensen voor wie een vers kievitsei een delicatesse is; het ei wordt rauw gegeten of gekookt zoals bijvoorbeeld kwarteleieren. In luxe-restaurants worden die laatste vrij regelmatig geserveerd. Vogelbescherming roept op om mogelijke kievitseieren die in horeca worden aangeboden te melden bij de NVWA.

Geen kattenkwaad: misdrijf!

Het roven (of verhandelen) van eieren van bedreigde vogels is een misdrijf. De rovers lopen een flink risico: een gevangenisstraf van ten hoogste 2 jaar, een flinke taakstraf (bijvoorbeeld het plaatsen van nestbeschermers gedurende, pak ‘m beet, het gehele broedseizoen) of een geldboete van maximaal 20.000 euro. Als er een gewoonte van is gemaakt, kan de straf zelfs nog hoger uitvallen.

Heterdaad

Om het tot een veroordeling te laten komen is het nodig om eierzoekers op heterdaad te betrappen, en overtuigend en wettig bewijs te verzamelen. Meld daarom een verdachte waarneming van eierzoekers in het veld direct bij de politie via 0900 8844. Probeer foto’s en / of videobeelden te maken en maak deze beschikbaar aan de politie. Zoek eventueel ook getuigen, en probeer voor zover mogelijk na te gaan of het niet om vrijwillige weidevogelbeschermers gaat: ook die zoeken nesten, maar plaatsen dan stokjes bij de nesten om ze voor de boer te markeren.


Reacties

 1. ben landman

  zit al 20 jaar bij de weidevogelbescherming
  laatste 6jaar zet ik praktisch geen markeringsstokken meerbij de nesten
  wel ineen sloot die richting het nest wijst
  wel in overleg altyd met de agrarier

 2. adriaan

  gras kaas word vegetarisch genoemd. Dit is een ernstige misleiding.
  Want kaas is melk en melk is het drama voor de moederkoe en haar kalf.
  Vegatarisch betekend voedel zonder dierprodukten. Dan krijd je nog een mooie bloeiende open velden. En paradijs voor vogels en insekten en voor mensen om van te genieten.

 3. Alex

  Met Jaap Smit eens…. criminelen gaan over lijken voor de centen.. so waht als een soort uitsterft, dan stort men zich gewoon weer op de volgende “trend” en domme kortzichtige , hebberige mensen gaan daar vrolijk in mee…. dát zijn hun klanten… Denk toch na, mensen!!!

 4. A.M. Hersbach Smeele

  Wordt ook op deze manier wel heel gemakkelijk gemaakt. Jammer dat de mensen er met hun “tengels” niet af kunnen blijven. Die zal je toch blijven houden. Hopen op een beter plan.

 5. F. IJpelaar.

  schandalig dat mensen dit doen

 6. H. Eilander

  De boeren zouden met het plaatsen van de markeringenrekening kunnen houden door de niet te opzichtig te plaatsen. Soms zie ik de markeringen van uit de auto zonder verrekijker.

 7. Jaap Smit

  Criminelen zoeken altijd wegen om door zo weinig mogelijk inspanning veel binnen te halen ten koste van anderen of andere soorten. Er is weinig medeleven met die- of datgene waardoor zij hun winst weten te behalen. Het rapen van de kostbare (‘kostelijke’) eieren is een koud kunstje.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik voor hier meer informatie over privacy.

Volg de campagne