Red de Rijke Weide

Rijke weides, thuis voor vlinders

Gerard Roest

In rijke weiden vol bloemen en weidevogels horen vlinders helemaal thuis. Niet alleen de vogels van het boerenland, ook boerenlandvlinders staan sterk onder druk. Daarom werkt De Vlinderstichting, net als Vogelbescherming, aan het terugbrengen van bloemrijke weides in ons landschap.

Vlinders onder druk

Op het boerenland komen verschillende vlindersoorten voor. De argusvlinder is misschien wel de meest kenmerkende. Bij De Vlinderstichting noemen we die soort dan ook wel de koningin van de weide. Net als de grutto – de koning van de weide – was de argusvlinder een heel gewone soort in het boerenland. Maar sinds 1992 is de stand met maar liefst 98% afgenomen. Daarom is het nu ons zorgenkindje. En niet alleen de argusvlinder heeft het moeilijk: ook andere vlinders die in graslanden leven staan onder druk. Zoals het klein geaderd witje, zwartsprietdikkopje en hooibeestje.

Thuis tussen de bloemen

De boerenlandvlinders verdwijnen om dezelfde redenen als de weidevogels: er zijn steeds minder bloemrijke weides in ons land. Vlinders hebben die bloemen nodig om te overleven, ze drinken er nectar van. En diverse vlindersoorten eten als rups van de grassen in de weide. Omdat de weilanden tegenwoordig vroeg, vaak en minutieus gemaaid worden, overleven veel rupsen dat niet. Net als weidevogelkuikens die maaibeurten niet overleven. Daarom kunnen vlinders niet zonder bloemrijke weiden. En andersom natuurlijk, want boven een bloemrijke weide horen overal vlinders te flappen. En hoort het te zoemen van de insecten.

Samenwerken voor de rijke weide

Om dat te bereiken werkt De Vlinderstichting hard aan de bescherming van boerenlandvlinders. We overtuigen provincies, waterschappen en gemeenten van de noodzaak om bloemrijke plekken te behouden of te maken. Steeds meer mensen raken overtuigd van de noodzaak hiervan. In ons project Idylle maken we door het hele land bloemrijke plekken. Voor vlinders, bijen en mensen. Op www.vlinderstichting.nl leest u er meer over. Samenwerken met Vogelbescherming om rijke weides te redden is voor ons een hele logische stap. We gaan daar de komende tijd samen hard aan werken. Zodat de weiden straks weer kleuren, overlopen van de weidevogels en zoemen van de insecten. Dat is ons doel. U gaat meer van ons horen!

Anthonie Stip

De Vlinderstichting

Foto: Argusvlinder / Gerard Roest


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne