Red de Rijke Weide

Natuurprijs ‘Gouden Grutto’ voor natuur-inclusief boeren

Drie boeren ontvingen vandaag uit handen van oud minister Cees Veerman de Gouden Grutto. De Gouden Grutto is een prijs van Vogelbescherming Nederland voor boeren die laten zien dat plattelandsnatuur prima kan samengaan met een economisch gezonde bedrijfsvoering. De Gouden Grutto bestaat uit een publieks- en een vakjuryprijs, van 2.500 en 5.000 Euro. Marcel Strijtveen won de publieksprijs. De vakjuryprijs, uitgereikt door oud-landbouwminister en boer Cees Veerman, werd tijdens de conferentie ‘Succesvol boeren met de natuur: ontmoet de praktijk’ uitgereikt aan Marten Dijkstra uit Aldeboarn. ‘De jury maakt een diepe buiging voor deze voortrekkers’.

 

 

 

 

 

Akkerbouwer Peter Harry Mulder uit Muntendam en zijn partner Eline Ringelberg oogsten bovendien zoveel waardering van de jury dat zij tot een extra prijsuitreiking beslote­n: een eervolle vermelding voor de kennis en klinkende resultaten voor akkervogels.

De landbouw natuurvriendelijker maken is geen geringe opgave maar noodzakelijk om vogels van het platteland van de ondergang te redden. Het stelsel van agrarisch natuurbeheer is niet voldoende om de achteruitgang van weidevogels als grutto en veldleeuwerik te stoppen. Alleen op plekken waar maximaal wordt ingezet op natuurherstel, worden goede resultaten geboekt. Natuur moet onderdeel worden van de normale bedrijfsvoering: natuur-inclusieve landbouw houdt het Nederlandse platteland leefbaar voor mens en dier. Dat vinden ook veel boeren. Er zijn ook grote zorgen: ‘Het nieuwe kabinet moet het mogelijk maken in duurzaamheid te investeren.

Ook consumenten hebben een belangrijke rol. ‘Kóóp duurzaam geproduceerde zuivelproducten. Alleen daarmee maak je het mogelijk om al die extra maatregelen te nemen die nodig zijn om grutto’s in de lucht, bloemen langs akkers en koeien in de wei te houden.’ pleit Fred Wouters, directeur van Vogelbescherming.

Wat op de conferentie ‘Boeren voor natuur’ vooral duidelijk werd, is dat álle partijen in de keten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en stoppen met wegkijken of naar elkaar te wijzen. De natuur van het boerenland is in diepe crisis. Boeren, consumenten, overheid, banken, zuivelbedrijven, supermarkten en inkoopcombinaties moeten zich bewust zijn van hun aandeel in het geheel én hun verantwoordelijkheid voor de natuur van het platteland nemen.

De beeldjes van de Gouden Grutto werden gemaakt door Bert Denneman van Beeldenatelier Wildschutserve in De Wijk.


Reacties

 1. Martien van de Reep

  Er zouden veel meer van zulke boeren moeten komen. Ook zou er volgens mij een strak beleid moeten komen om het maaien van het gras in de broedperiode te verbieden. Ik constateer vandaag, 15 mei 2017, dat er volop
  gemaaid werd in de polders bij Mijdrecht. Het is triest dat je dan een 8-10
  grutto’s in paniek ziet vliegen en op het gemaaide gras ziet staan en hoort
  roepen om hun nest en hun jongen. Dat moet anders.

 2. henri

  gefeliciteerd boeren(dieren liefhebbers) goed bezig ga vooral zodoor dank jullie ik geniet ieder min van de natuur dank jullie.

 3. Jan van der Weyde, Weidevogelvereniging Achterhoek

  Ik zou LTO-Nederland willen oproepen om voor gangbare boeren Excursies te organiseren naar Gruttoboeren om te laten zien hoe Natuur en Boeren prima samen kan gaan…!!! Dit zal veel goodwill opleveren!! Bovendien de prijzen van gangbare zuivel verhogen om de prijzen van bio-zuivel te kunnen verlagen..!!

 4. Jelle Reitsma

  Ohoh, wat was het moeilijk om hier uit al die goed bedoelende boeren een te kiezen die er bovenuit stak. Ze zijn allen op de goede weg en wij kopen graag hun producten waarvan je jezelf niet hoeft af te vragen hoeveel een dier heeft geleden voor jouw eten. En het mooie is dat veel burgers langzaam maar zeker overstag gaan en hoog opgeven van de kwaliteit en smaak van de producten! Mijn jongste broer (47) en gezin zijn ook al enkele jaren om, terwijl het in het verleden totaal niet aan de orde was. Als je het maar kon eten!
  Nu hebben ze alles biologisch en ontvangen een groot deel van die producten eenmaal per week aan huis. Zelf haal ik het liever uit de winkel zelf maar dat is een persoonlijke keuze.
  De boer waar wij op gestemd hadden was een Friese boer en we hebben hierop gestemd omdat hij uit dezelfde provincie als wij komt en omdat hij een goede en mooie bedrijfsvoering erop na houdt.
  Maar weer zoals veel al opmerken, de prijs is eigenlijk voor alle deelnemende boeren omdat ze allemaal hun hart en geloof in de biologische landbouw hebben verloren! Dus, degenen die niet hebben gewonnen zijn even goed als de winnaars! Ze hebben alleen de pech dat de stemmers kozen voor de deelnemende agrariërs uit eigen provincie. (denken wij)

 5. Fer Boei

  Gefeliciteerd, maar direct ook: hoe moeilijk was het om te kiezen! Wat ontzettend jammer dat er maar 1 prijs was te geven. Ik droom van het moment waarop we iedereen voor hun inzet kunnen waarderen.

 6. Anne Wolf

  Van harte gefeliciteerd!!! Ben zo blij dat er mensen/ boeren zijn die vanuit hun hart leven! Ik heb 18 jaar in de polder gewoond en het was een normaal geluid het horen van kivieten, grutto’s, uilen, leeuwerikken, konijnen, hazen etc….Tot alles verdween door bebouwing…..De bouwput van Nederland… Leidsche Rijn!!
  Ik hoop dat velen boeren jullie zullen volgen!!!

 7. Foekje en Klaas Bremer

  Van harte gefeliciteerd!! Maar ik ben het met Nynke Groendijk eens, ik vind dat alle boeren die meededen , de prijs hebben verdiend!

 8. Nynke Groendijk

  Gefeliciteerd, maar ik vond kiezen moeilijk, omdat ik vind dat al deze boeren een prijs verdienen, dus hierbij een pluim voor allen.

 9. A.M. Hersbach Smeele

  Trots op deze vechters, die voor de natuur opkomen. Dat vele mogen volgen!! Gefeliciteerd.

 10. Maaike

  Gefeliciteerd. Een verdiende prijs. Hopelijk zijn jullie zo een voorbeeld voor andere boeren.

 11. Patrick Versonnen

  Ga alstublieft door op de ingeslagen weg en wordt nog meer een toonaangevend gidsland op vlak van agrarisch natuurbeheer. Vlaamse boeren hebben jullie voorbeeld echt nodig om het hier nog meer ingang te doen vinden!

 12. Flora Sterenberg

  Wat zou het fijn zijn als alle boeren het land zo inrichten om meer weide vogels te laten komen, anders raken we ze kwijt en het is toch een lust voor de ogen om er naar te kijken!

 13. Anjo en Trina Stuurwold

  Beste Elite en Peter, Van Harte Gefeliciteerd met de eervolle vermelding. Wij hopen dat er nog vele boeren dit zo waardevol initiatief overnemen.

 14. Hennie gunnink

  Klasse.
  Zulke boeren zijn we trots op.
  Hopen dat er nog velen dit initiatief zullen overnemen.

 15. Liesbeth Cave

  Dank jullie voor het geluid van de lente

 16. Miek Hoffmann

  Van 1968-1999 woonde ik in Abcoude. Toen ik er kwam wonen hoorde ik heel vaak de grutto’s boven mijn huis, maar geleidelijk werd het minder. Toen ik wegging was de gruttoroep niet meer dagelijks te horen. Winnaars van de gruttoprijzen: van harte gefeliciteerd!

 17. Tiny Dinse-Briefjes

  Geweldig en alle van harte gefeliciteerd met jullie prijs.
  Jullie doen dat wat mijn grootvader ook deed, altijd gingen de vogels en dieren voor het maaien of oogsten van het graan.

 18. Wilma

  Heel goed dat dit allemaal gebeurt! Ik woon nl in buitenland, en daar bestaat deze samenwerking overheid – bewuste boeren totaal niet. Proficiat prijswinnaars!!

 19. Micheline Moons

  Prachtig! Alle drie van harte gefeliciteerd! Ik wou dat hier in Vlaanderen ook meer boeren samen met de overheid inspanningen leverden.
  een vogel kijkend sympathisant uit Vlaanderen

 20. Bonne

  Beste Eline en Peter Harry.
  Fantastisch dat jullie eervol vermeld worden.
  Dat kon ook niet anders. Blijf genieten van al dat mooie…ik doe het ook.

 21. Ine Kiers

  Marcel Strijtveen, Hartelijk gefeliciteerd met het krijgen van de gouden Grutto .Hoop dat vele boeren U gaan volgen, waardoor er vele “gelukkige”vogels bij gaan komen.
  Dank voor Uw inzet

 22. Dick Keurhorst

  Marcel, van harte, zo door gaan en NEDERLAND wordt echt weer een Vogelland.

 23. Leo Huijsen, vogelteller Sovon

  Gefeliciteerd goede en echte boeren. Ik ben trots op jullie! Jullie zijn een lichtend voorbeeld voor de beroepsgroep.

 24. anneke nusselder

  Marcel,
  Gefeliciteerd. We komen morgen, donderdagavond, met de KNNV-vogelcursus uit zwolle toevallig naar de vogels in jullie weilanden kijken. 18.00 uur.

 25. Willem sodenkamp

  Respect dat jullie voor de vogels opkomen,

 26. Esther

  Beste Peter en Eline,
  Van harte gefeliciteerd met de eervolle vermelding.
  We kennen elkaar niet maar weet dat we erg genieten van jullie vogelland en de grote groep geelgorzen.

 27. Freek Kamphuis

  Marcel, van harte gefeliciteerd met deze zo belangrijke prijs.
  Ook voor al die andere boeren die zich inzetten voor het behoud van de weidevogels zou ik zeggen : ga zo door .

 28. Wim Overkamp

  Marcel van harte gefeliciteerd….. het Lierderbroek is mede door de inzet van jou samen met vrijwilligers van vereniging Bezuiden de Vecht onder bezielende leiding van Johan Hulsman samen met de boeren in dit gebied een voorbeeld gebied hoe het ook kan!!!
  Ook de andere boeren gefeliciteerd!!

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne