Red de Rijke Weide

Gifvrij boodschappen doen bij Ekoplaza voor insecten en vogels

Het kan u haast niet zijn ontgaan: het gaat slecht met de insecten. In mei bleek uit Nederlands onderzoek een achteruitgang van 72% in een paar decennia tijd, onder meer door het gebruik van landbouwgif. Je voelt op je klompen aan dat vogels, zoals de huiszwaluw, daar ook zwaar onder te lijden hebben. Biologische supermarkt Ekoplaza maakt zich ook zorgen en heeft haar winkels omgedoopt tot de eerste gifvrije supermarktketen.

Insecten leggen het loodje

Meer en meer onderzoeken wijzen uit dat insecten het loodje leggen door het verdwijnen van natte bloemrijke graslanden en het overmatige gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en door particulieren. Er leven minder insecten in gebieden waar intensieve landbouw wordt bedreven; insectenetende vogels zoals de huiszwaluw vinden daardoor steeds minder voedsel.

Minder eieren door insecticiden

In Frankrijk bijvoorbeeld bestudeerden onderzoekers de gevolgen van het gebruik van een bepaald insecticide tegen steekmuggen. Die vormen plaatselijk een hoofdbestanddeel van het menu van huiszwaluwen.

Wat bleek? In gebieden waar niet werd gespoten aten de zwaluwen vooral muggen, maar waar wel werd gespoten moesten ze genoegen nemen met vliegende mieren. Met als gevolg dat zwaluwen in gebieden zonder muggen één ei minder legden, en er geen drie, maar slechts twee jongen groot kwamen.

Zonder insecten geen pruimen

Insecten vormen niet alleen vogelvoer – een huiszwaluw vangt in het broedseizoen duizenden insecten per dag – maar ze zijn bestuivers van planten en bloemen. Dat realiseert Ekoplaza zich natuurlijk heel goed; als hommels en bijen uitsterven, kunnen wij naar onze tomaten en pruimen fluiten. Ekoplaza heeft nu haar winkels omgedoopt tot de eerste en enige gifvrije supermarktketen van Nederland. Zo wil de supermarkt consumenten een helder alternatief bieden. En tegelijkertijd hun concurrenten en de horeca op vriendelijke wijze kietelen om hun aanbod ook steeds meer gifvrij te maken.

Verbied het gebruik van gif

Vogelbescherming Nederland pleit voor veel verdergaande stappen in het verbieden van het gebruik van allerlei chemische middelen en beveelt het doen van gifvrije boodschappen van harte aan. Om insecten én vogels zoals de huiszwaluw te redden. Lees meer over wat gifvrij boodschappen doen betekent volgens Ekoplaza.

Meer doen voor de huiszwaluw?

Ondanks een recente opleving is de Nederlandse populatie huiszwaluwen nog maar een fractie van wat die een paar decennia geleden was. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland helpen u om de huiszwaluw te beschermen. In een praktische folder leest u hoe u de huiszwaluw kunt helpen. Bestel de folder gratis.


Reacties

 1. Geertruy

  wat Carlien zegt: over de dna gemanipuleerde sojabonen van Trump maak ik me veel zorgen. Hoop dat de media daar genoeg aandacht aan gaan besteden.Ik wil straks weten waar de soja uit mijn burgers etc. vandaan komt anders eet ik ze niet meer of koop ze alleen van Ekoplaza als die de niet gemanipuleerde soort tenminste gebruikt !

 2. Johanna Poos

  Zo lang het bewustzijn bij veel medebewoners van dit land ontbreekt zal de portemonnee bepalen wat men koopt; gespoten producten zijn jammer genoeg veel goedkoper. Ik koop bio-producten; ben op mijn werk met 350 collega’s ook een uitzondering…. zou willen dat het anders was…..

 3. Carlien Gebuijs

  Ík maak me heel veel zorgen, het gehele vïorjaar zoemde het óók niet in mijn eigen zéér gevarieerde tuin wat beplanting en bloei betreft.

 4. Carlien Gebuijs

  Kieviten worden omgemaaid, met héle grote maaiers. Ik snap niet dat je dit met droge ogen kunt doen. Graskanten waar ik 6 jaar geleden langsfietste, daar staat alleen nog wilde peen. Blijkbaar wordt “alles eerst doodgespoten en dan z.g.n. níet gemaaid”, de nieuwe manier om maaiverbod te omzeilen en de zin door te drukken. Géén vliegen, géén vlinders, géén zomerzoemen in de berm. Conclusie: we moeten straks wel “d.n.a.. gemanipuleerde” sojabonen van Trump naar binnen werken.

 5. Theo Huitema

  Allemaal eko en biologische eten koopen.

 6. Thijs Belgers

  Ook onder water constateer ik als vliegvisser een sterke afname van de biomassa aan macrofauna. Ook o.a. kokerjuffers, eendagsvliegen en muggen dienen als voedsel voor vogels in hun volwassen stadium en voor de vissen als larve. De sterk afgenomen biomassa aan vis in de Nederlandse wateren zou ook wel eens hiermee kunnen samenhangen. Onderzoek hiernaar lijkt mij meer dan noodzakelijk.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne