Red de Rijke Weide

Campagne Melk van de Rijke Weide

stuurkaart-rdrw-555x353

Boeren die veel doen om de grutto en andere weidevogels te redden moeten hiervoor extra beloond worden door een kleine meerprijs op de melk. Daarom start Vogelbescherming Nederland vandaag de campagne: Melk van de Rijke Weide. Supermarkten worden opgeroepen er voor te zorgen dat er melk in het schap komt van bedrijven die zich extra inzetten voor weidevogels en natuur. Via de site www.redderijkeweide.nl kan iedereen een kaartje aan de supermarkt sturen met deze oproep.

‘Melk van de rijke weide’ komt van boeren die goed zorgen voor de weidevogels die broeden in hun bloemrijke weide. Er is op dit moment geen melk te koop die met zekerheid komt van boeren die zich hiervoor inspannen. Op reguliere melkveebedrijven is tegenwoordig vrijwel geen plaats meer voor weidevogels als grutto, tureluur en kievit. Daardoor dreigen deze vogels te verdwijnen uit ons landschap.

Steeds meer consumenten willen bij het boodschappen doen rekening houden met natuur en landschap, en zouden graag melk kopen afkomstig van weidevogelboeren. Maar hun melk verdwijnt nog steeds in de grote stroom reguliere melk. Daarom roept Vogelbescherming de supermarkten op om dit probleem te helpen oplossen. Want een groot deel van de consumenten wil wel iets extra betalen, weidevogelboeren kunnen produceren: de ontbrekende schakel ligt bij de supermarkt en de zuivelketen!

In principe kan elke melkveehouder zijn melkproductie uitstekend combineren met goed weidevogelbeheer. Door een deel van het land nat te houden, wilde kruiden en bloemen te laten staan, minder te bemesten en laat te maaien kunnen de weidevogels er veilig broeden. De kuikens vinden in de bloemrijke weide volop voedsel om op te groeien en uit te vliegen. Voor de boer betekent dit wel dat hij een iets lagere melkopbrengst heeft – daarom moet hij een hogere vergoeding ontvangen voor de melk van de rijke weide die hij levert. Het is de supermarkt die er uiteindelijk voor kan zorgen dat die hogere vergoeding er komt. En zo kan de supermarkt helpen de weidevogels te beschermen.

Consumenten kunnen op de website www.redderijkeweide.nl een kaartje sturen naar de supermarkt en vragen of die melk van de rijke weide wil verkopen. Vogelbescherming hoopt dat 10.000 mensen mee gaan doen met de campagne.

 


Reacties

 1. Wille

  Bij de supermarkt bij mij in de buurt kan ik nog geen rijke weide melk kopen. Ik heb er al naar gevraagd maar ik wil ze ook graag een berichtje sturen. Nu leesik hier dat dat via deze site kan maar ik zie nergens waar en hoe ik dat kan doen. Wat mis ik?

 2. Nicoline

  Graag rijke weidemelk en producten zonder onnatuurlijke vage ingredienten in de schappen. Ik betaal met liefde meer voor een eerlijk, milieu- en diervriendelijk product.

 3. Pieter van den Kieboom

  ik wil ook graag melk van de rijke weide in de schappen van uw supermarkt.

 4. jopie

  Ga es wat vaker het platteland op om vogels ‘re kijken stelletje oelewappers

 5. gerd

  Koop campina producten dat is altijd verantwoord,zeker het merk campina kaas
  Deze is gemaakt van 100 procent weidemelk zonder toevoegingen.

 6. Chris

  Beste jumbo,

  Graag zou ik deze melk in de schappen zien

 7. Pieter

  Goede aansprekende actie Vogelbescherming. Als jullie dit ambiëren moer er ook een helder en betrouwbaar keurmerk ‘rijke weidemelk’ komen. Vergelijk het keurmerk EKO en de controlerende organisatie SKAL. Als dat keurmerk er is, dan verwacht ik dat veel consumenten meegaan. Werken jullie hier al aan? Ik las dat de radiospotjes begin april al stoppen, dit lijkt me meer een actie van lange adem. Maar wel een met een grote slaagkans! Ga zo verder.

 8. Red de Rijke Weide

  @Wim Suikers: Tot begin april is de radiospot met de oproep nog te horen. Daarnaast komt de actie zeker aan de orde in o.a. onze nieuwsbrieven, op sociale media en in Vogels.

 9. Red de Rijke Weide

  @Pieter: Op dit moment is er nog geen melk van de rijke weide te koop. Daar is deze actie voor bedoeld, we willen zoveel mogelijk kaartjes versturen aan supermarkten om ze in beweging te krijgen om de melk te gaan verkopen. Fijn als je ook een kaartje wilt sturen!

 10. pieter

  Welke fabriek/ Coöperatie levert deze melk ? Ben erg benieuwd naar u antwoord.

 11. Wim Suikers

  We hoorden op de radio van de actie, maar niet via jullie vaste kanalen, zoals blad of e-mail. Lijkt me dat deze ook gebruikt moeten worden.

 12. Red de Rijke Weide

  Aan JJ: Niet alle biologische boeren doen aan weidevogelbeheer, dus biologische melk is niet per definitie goed voor weidevogels. Wij pleiten ervoor dat er zuivel te koop zal zijn van boeren die hun best doen voor weidevogels, en dat die boeren daar ook een paar cent extra per liter voor krijgen.

  Aan Ronald: met deze campagne pleiten we voor alle zuivel van de rijke weide, dus ook voor kaas, yoghurt, noem maar op. Er is trouwens wel al een Red de Rijke Weide-kaas, kijk op http://redderijkeweide.nl/kaart/ voor verkooppunten!

 13. JJ

  Snap dit niet, biologische melk is toch gewoon overal te koop?

 14. Ronald

  Graag een vervolging van een Campagne “ik wil kaas van de Rijke Weide”
  Ik koop al melk, kaas en eieren bij een boer hier in mijn omgeving (Zaanstreek)

 15. Barbara

  Beste Albert Heijn, graag wil ik voor een meerprijs echt lekkere melk bij U kopen! Hopelijk vind ik die in de toekomst in Uw winkel.
  inkel.

Reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Je naam wordt wel getoond.

*

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne