Red de Rijke Weide

Deel deze boer

Wout Lam

Westbroek, Utrecht

 • Hectare landHectare land: 46 ha
Vorige
Volgende

Aantal broedpaar/jaren 12 13 14 15 16 17
Gele kwikstaart - - - - - 2
Kievit - - 17181217
Scholekster - - 3212
Tureluur - - 871012
Wilde eend - - - - - 13

Meer over deze boer

 • Wout Lam
  Ik zal mij eerst even voorstellen: mijn naam is Wout Lam.
  Ik ben 20 (geweest) en woon en werk met mijn gezin in Westbroek, een klein dorpje onder de rook van Utrecht (mits de wind zuid is). We melken ca. 80 koeien, hebben 8 ha. snijmaïs en verder grasland. Op deze locatie wonen we pas een jaar of zeven. In onze regio is een landinrichtingsproject in uitvoering (Noorderpark) en wij zijn één van de laatste verplaatsers.
  De weidevogelbescherming is op deze locatie een prachtige uitdaging. Van oudsher is er geen enorme dichtheid, daarbij komt dat de gronden tijdens het verkavelingsproces diverse gebruikers gekend hebben. Pas sinds vorig jaar staat de grond definitief op naam.
   
   
  Hoe is dat zo gekomen, die passie voor weidevogelbescherming bij mij?
  Als kind hebben wij altijd al veel op de polder gezworven; kievitseieren en eendeneieren zoeken etc. Een voorval toen ik 16 jaar was gaf definitief de doorslag. Zo van: van nu af aan ga ik alles op alles zetten om weidevogels te beschermen.
  Misschien vraagt u zich af: wat is er dan gebeurd?
  Denkt u even mee. Als onze koeien in de wei lopen passen wij het systeem van strip-grazen toe. Dat wil zeggen dat de koeien ochtend en avond een stuk vers gras ter beschikking krijgen: voldoende voor twee keer een halve dag.
   
  Een mooi systeem, de koeien hebben altijd vers gras, zijn tevreden…
  en de boer is dan ook blij. Een nadeel is dat het stuk gras voor die dag intensief belopen wordt door de koeien. Er is eigenlijk geen vierkante meter waar die dag niet gelopen is. En daar zit je dan als weidevogel.
  Nu het voorval van toen ik 16 was: ik had net het nieuwe stuk gras afgezet (boeren noemen dat het draadje verzetten). Toen ik terug liep “spatte” een tureluur bijna onder mijn voet vandaan van zijn nest. Het was het eerste tureluurnest dat ik vond. Wauw! Insiders weten dat dat helemaal niet zo gemakkelijk is. De eieren waren lekker warm (logisch) en je kon de jongen in de eieren horen. En daar gingen dan de hele dag de koeien lopen. Toen ik ’s avonds ging kijken vond ik alleen een hoopje snot. 43 Jaar later zie ik het nog voor me (oeps, heb ik toch mijn leeftijd verraden). Het is wel het moment geweest voor mij om aan nestbescherming te gaan doen. Daarover vertel ik later nog wel wat meer.
   
  We hopen op een mooi broedseizoen!
  ’t Zal allemaal wel niet vanzelf gaan. Naast ons land wordt er door de landinrichtingscommissie een natuurstrook aangelegd, met daarop een kunstburcht voor dassen. De ervaring heeft geleerd dat de eerste bewoners meestal vossen zijn…
   
  Voor de aardigheid hebben wij voor het keukenraam een torenvalkenkast staan.
  Een enorm succes; een week na plaatsing (zeven jaar geleden) was de kast bewoond. Elk jaar zijn er jongen uitgevlogen. Vorig jaar zelfs acht (echt waar), we hebben ze wel drie keer geteld.
   
   
  Tegenover ons huis hebben we een paar ha. grasland in de polder Ruigenhoek liggen. Die zijn verleden jaar omgeploegd en geëgaliseerd. Het nieuw ingezaaide gras wilde niet echt doorgroeien, dus half zomer werd er pas gemaaid. De kanten waren redelijk begroeid. Het resultaat was op die paar ha. 8 kievits-, 1 scholeksters-, 4 tureluurs- en een zomertalingsnest. Voor sommigen een gewone vogeldichtheid, voor ons toch wel bijzonder, vooral de zomertaling (onze eerste). Op excursie met een scoutinggroep was er voor elk kind een kuiken om even vast te houden. Dat vergeet je nooit meer!

   

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik voor hier meer informatie over privacy.

Volg de campagne