Red de Rijke Weide

Deel deze boer

Jaring Brunia

Raerd, Friesland

 • Hectare landHectare land: 39
 • KoeienKoeien: 64

Genomineerd door Youth Food Movement

“Vroeger wilde ik nooit boer worden, pas nadat mijn ouders gestopt waren met het melken van koeien besefte ik mij dat deze plek mijn thuis was. Een periode van hard werken en veel leren over de landbouw volgde, een periode waarin ik mijzelf niet op mijn gemak voelde. In 2012 volgde het besluit; ik ga weer voor mezelf beginnen maar dan op mijn manier, met de natuur als bron van kennis en inspiratie. Ik droomde van een boerderij in balans met de natuur, gehoornde friese koeien die altijd buiten lopen, een plasdras voor de weidvogels, en een goed verdien model. Nu 5 jaar later werken ik en mijn koeien mee met de seizoenen, en is mijn rol als boer veranderd. Ik breng mijn koeien op de juiste plek, op de juiste tijd en voor de juiste reden.”

“Deze intense manier van boeren maakt mij gelukkig en brengt mij financiële zekerheid. Mijn doel is andere boeren ook te laten ervaren hoe mooi het vak ‘boer’ kan zijn, zonder technologie maar met goed toepasbare kennis. Daarom organiseer ik nu de Masterclass Natuurinclusieve Landbouw voor 25 jonge Friese boeren, en geef ik rondleidingen en gastcolleges om te inspireren. Ook werk ik samen met Welcome to the Village om mensen bewust te maken van wat ze eten, koe Janneke was hier een schitterend voorbeeld van.
Graag wil ik zelf met mijn bedrijf nog meer stappen zetten richting een agro-ecologische bedrijfsvoering, daarom wil ik voedselbosranden aan leggen. Ook hier kopieer ik de natuur om mijn opbrengsten en en biodiversiteit te vergroten.”

Twitter: @boerbrunia
Facebook: Facebook.com/boerbrunia
Instagram: boer_brunia

zogroenalsgras.com
Vorige
Volgende
jaring brunia en lig in met theunis piersma_foto hans jellema jaring brunia koeien van boven_foto 2inch willem tiemersma

Meer over deze boer

 • Meer weten over Jaring?

  Jaring Brunia heeft het ouderlijk bedrijf volledig gereorganiseerd en toekomstbestendig gemaakt, juist door onconventionele keuzes te maken. Alles op de boerderij is gericht op ecologische processen. De natuur is de grootste bron van kennis, en de kracht van de natuur wordt optimaal benut. Daarom kalven alle koeien in het voorjaar, en wordt er zodra het kan maximaal beweid.

  De koeien weiden in kruidenrijke graslanden; goed voor de koeien, maar ook goed voor de weidevogels. Deze kruidenrijke weiden worden geweid middels een stripgraas-systeem waarbij de dieren enkele uren dicht op elkaar weiden waarna het gras weer rust krijgt om volledig te herstellen. Volgens Jaring ontstaat er op deze manier een ideale weidevogelbiotoop in het voorjaar wat de kans dat jonge vogels overleven vergroot. Een van de eerste keuzes die gemaakt werden op het bedrijf was het realiseren van een plasdrasgebied van ongeveer 1 ha, deze plek ontwikkelt zich tot een plek waar de weidevogels graag op af komen.

  Lees meer:

  www.duurzameboer.nl/de-boeren/jaring-brunia

  Artikel NRC januari 2017

Schijf je in voor de gratis, digitale maandelijkse nieuwbrief

Vogelbescherming gaat zorgvuldig om met uw gegevens. Wij gebruiken ze om u te informeren over ons werk, onze producten en voor marketingdoeleinden. Als u daar bezwaar tegen hebt, kunt u dat aangeven via info@vogelbescherming.nl. Klik hier voor meer informatie over privacy.

Volg de campagne